Werkwijze en de leerstof

OBS De Start en OBS de Touwladder streven er naar om de leerlingen de verplichte leerstof op een evenwichtige wijze aan te bieden en hen zo in de gelegenheid te stellen die leerstof op zinvolle wijze te verwerken. Om dat te bereiken, willen we zorgen voor een duidelijke en herkenbare structuur voor leerlingen en leerkrachten.

De methoden die op onze school worden gebruikt zijn geselecteerd op de mogelijkheid die ze de leerling bieden om zelfstandig te werken. Naast de methoden biedt de school de leerlingen die wat achterblijven of juist wat vooruit zijn extra oefen- en leerstof aan.

Een lees-, reken- of taalles begint meestal met een basisinstructie per groep. Omdat onze groepjes klein zijn, neemt deze basisinstructie meestal niet veel tijd in beslag. De (meeste) leerlingen volgen deze instructie. Hierna volgt de zelfstandige verwerking. Voor leerlingen, die meer uitleg nodig hebben is er een verlengde instructie aan de instructietafel met daaraan gekoppeld, indien nodig, een individueel gerichte verwerkingsopdracht.

werkwijze.jpg

Voor leerlingen die de basisinstructie niet nodig hebben of snel met de verwerking klaar zijn, is er verrijkingsstof. Dat is leerstof, betrekking hebbend op het betreffende vakgebied, die wat meer kennis en inzicht vraagt.

Doordat er in kleine groepen instructie wordt gegeven, heeft de leerkracht ook een heel goed inzicht in de individuele ontwikkeling van elke leerling op zich.

We streven naar een actieve samenwerking met de ouders, zodat onderwijs en opvoeding elkaar zo goed mogelijk aanvullen.