Schoolgruiten

OBS De Start is een Gruitenschool. Dit houdt in dat de leerlingen in de ochtend als

tussendoortje alleen Groente of Fruit en eventueel een boterham met gezond beleg eten.

Een aantal jaren geleden viel het ons op dat de leerlingen steeds meer ongezonde tussendoortjes meenamen, waarvoor het “fruit” eten oorspronkelijk niet bedoeld was. Als je dan ook nog bedenkt dat de kinderen in Nederland vaak niet aan een dagelijkse portie van twee stuks fruit en 150-200 gram groente per dag komen, dan is het logisch dat wij als school ons geroepen voelden om hier wat mee te doen.

Via het SchoolGruitenproject en met de medewerking van de ouders worden er nu op school alleen maar gezonde tussendoortjes gegeten.

Ook is er toen besloten dat het drinken alleen in een beker of bidon meegegeven mag worden, omdat drinken in pakjes enorm veel afval oplevert.

We proberen ook elk jaar in aanmerking te komen voor het Schoolfruit- initiatief van de EU. Dit betekent dat de school voor minimaal 20 weken, 3 maal per week gratis groente of fruit krijgt.

De leerlingen leren zo kennis te maken met allerlei soorten groente en fruit.Zien eten, doet eten. Kinderen durven door SchoolGruiten meer soorten fruit en groente te proeven. Ook thuis.

SchoolGruiten werkt!

Uit onderzoek naar het effect van SchoolGruiten is gebleken dat de fruitconsumptie van kinderen die meededen met SchoolGruiten steeg van 1,1 naar 1,6 porties per dag! Eenmaal gewend, vinden kinderen gezamenlijk groente en fruit eten leuk.

Zie ook: Meer over schoolgruiten